Naujienos ir pranešimai spaudai

Atgal į naujienas
2019 04 30

Pranešimas spaudai


„Novaturas“ skelbia ketvirčio finansinius rezultatus

2019 metų pirmąjį ketvirtį „Novaturas“ užfiksavo 9,2 proc. klientų skaičiaus augimą, stiprindamas lyderiaujančio kelionių organizatoriaus poziciją Baltijos šalyse. Nors rinkoje konkurencija stiprėja, bendrovės pajamos padidėjo 11,5 proc., lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Per 2019 m. pirmąjį ketvirtį „Novaturo“ grupės produktus ir paslaugas įsigijo 41 tūkst. keleivių, tai yra 9 proc. daugiau nei per praėjusių metų pirmąjį ketvirtį. „Novaturo“ klientų skaičius per metus išaugo visose pagrindinėse rinkose: Lietuvoje 1 proc., Latvijoje 20 proc. ir Estijoje 13 proc., taip pat – Baltarusijoje 26 proc. Tai lėmė, kad bendrovės pajamos išaugo 11,5 proc. ir siekė 28,8 mln. eurų.

Baltijos šalių gyventojai žiemos sezonu dažniausiai keliavo į Egiptą. Keliones į šią kryptį 2019 m. pirmąjį ketvirtį rinkosi daugiau nei pusė su „Novaturu“ atostogavusių klientų. 

„Siekdami gerinti pardavimų rezultatus, nuolat tobuliname mūsų paslaugas ir pasiūlymus bei skirtingose rinkose naudojame gerai subalansuotus ir tai rinkai pritaikytus pardavimų kanalus, – sako „Novaturo“ generalinė direktorė Audronė Keinytė. – Tikėtina, kad dėl padidėjusios konkurencijos 2019 metais augimas bus lėtesnis arba pardavimų rezultatai išliks tokie pat, kaip ir praėjusiais metais. Mūsų pastangos šiemet ir ilgalaikėje perspektyvoje bus sutelktos į grupės veiklos efektyvumo ir pelningumo didinimą.“

Bendrovės pelningumui 2019 m. pirmąjį ketvirtį įtakos turėjo ne tik auganti konkurencija, bet ir vis dar patiriamos didesnės išlaidos, susijusios su pagrindinio aviacijos partnerio kaita (2018 m. ketvirtąjį ketvirtį „GetJet Airlines“ pakeitė buvusį vežėją „Small Planet Airlines“). 

Grupės bendras pelnas per metus sumažėjo 26 proc. – iki 3,6 mln. eurų. EBITDA siekė 0,1 mln. eurų (2018 m. pirmąjį ketvirtį – 1,3 mln. eurų), dėl to grynasis nuostolis sudarė 0,1 mln. eurų (tuo tarpu grynasis pelnas 2018 m. pirmąjį ketvirtį sudarė 0,9 mln. eurų).

„Nepaisant pirmąjį šių metų ketvirtį užfiksuotų grynųjų nuostolių, mes ir toliau siekiame įgyvendinti savo strategiją bei nuolat efektyvinti bendrovės veiklą. Bendrosios veiklos sąnaudos per metus sumažėjo 0,9 proc. ir, neįskaitant komisinių, kurie priklauso nuo pardavimų, grupės veiklos sąnaudos sumažėjo 9 proc.“, – sako „Novaturo“ finansų direktorius Tomas Staškūnas.

 

Grupės „Novaturas“ finansiniai rezultatai 

(Eur, tūkst.)

Q1 2019

Q1 2018

Pokytis

Pajamos

28 806

25 845

11,5%

Bendrasis pelnas

3 559

4 801

-25,9%

EBITDA

83

1 287

-93,6%

Grynasis pelnas

(148)

945

-

 

Apie bendrovę „Novaturas“ 

„Novaturo“ grupė yra didžiausias kelionių organizatorius Baltijos šalyse. Nuo 2018 m. kovo 21 d. „Novaturo“ akcijos kotiruojamos Varšuvos ir „Nasdaq Vilnius“ vertybinių popierių biržose.

1999 m. įkurta bendrovė „Novaturas“ 2004 m. tapo Baltijos šalių rinkos lydere. Šiuo metu „Novaturo“ produktai siūlomi ne tik Baltijos šalyse, bet ir Baltarusijoje, kurioje platinimą vykdo vietos partneriai. 

Dėl patrauklių pasiūlymų įvairovės bei aukštos paslaugų kokybės „Novaturo“ klientų skaičius toliau didėja. Šiuo metu grupė siūlo vasaros ir žiemos atostogų paketus bei pažintines keliones autobusu ir lėktuvu. Klientai gali rinktis iš daugiau kaip 30 atostogų krypčių visame pasaulyje, iš kurių – ir patys populiariausi Pietų Europos kurortai bei rinktinės vietos Šiaurės Afrikoje, Vidurio Rytuose, Azijoje ir Lotynų Amerikoje. 

Vienas iš Grupės strateginių tikslų – išlaikyti pardavimų kanalų įvairovę. „Novaturas“ bendradarbiauja su daugiau kaip 400 kelionių agentūrų, iš jų – su visomis didžiausiomis Baltijos šalių agentūromis bei daugiau kaip 60 Baltarusijoje veikiančių agentūrų. Didžiuosiuose Lietuvos, Latvijos ir Estijos miestuose veikia „Novaturo“ mažmeninės prekybos biurai. Be to, toliau investuojama į e. prekybos kanalo vystymą.

Bendrovės verslo modelis pasižymi didelės apimties veiklos pinigų srautais ir mažomis kapitalo investicijomis Tai suteikia galimybę didelę pajamų dalį išmokėti akcininkams. Reguliarus dividendų mokėjimas – viena svarbiausių bendrovės strategijos dalių. Kiekvienais metais valdyba ketina rekomenduoti dividendais išmokėti 70–80 proc. grynojo bendrovės pelno.